در زمانی بیشتر آپارتمانهایی که در ایران ساخته میشد از نمای تمام شیشهای ساخته میشدند. اما این نماها چندان با جغرافیا و آب و هوای ایران سازگار نبود و الان دیگر کمتر آپارتمانی را مییابید که با استفاده از نمای شیشهای ساخته شود.
اما دلیل اصلی از دور خارج شدن این دسته از نماها مشکل آنها با پنجره یو پی وی سی بود. این که نمای خانه یا آپارتمانی که میخواهیم بسازیم چه باشد موضوع مهمی است. اما بیش از آن که نمای خانه در زیبای بصری آن نقش داشته باشد، باید نقش ویژهای در بهبود کیفیت سکونت در ساختمان ایفا کند. رواج استفاده از پنجره یو پی وی سی عملا کیفیت استفاده از انواع المانهای نمایی را در معماری روتین آپارتمانهای ایرانی را عوض کرد.
نماهای تمام شیشهای گاهی با انواع پنجره یو پی وی سی سازگارند و گاه کاملا در نصب و اجرای آن مخلاند. در این این مقاله انواع نمای شیشه کامپوزیت را از منظر سازگاری با پنجرههای یو پی وی سی بررسی میکنیم.
انواع مناسب و نامناسب استفاده از نمای شیشهای
نمای شیشهای از ترکیب شیشه و صفحات کامپوزیتی به وجود میآید. رنگ بسیار متنوع و البته زیبایی شیشههای رنگی همراه با رفلکس آنها میتواند برای هر بینندهای، ساختمان را جذاب کند. اما در ایران این نماهای شیشهای به دو صورت کار میشوند. در برخی از آپارتمانها با حذف دیوارهای خارجی نمای شیشه و کامپوزیت جایگزین دیوارهای بیرونی میشود. اما در نوع دیگری از نمای شیشه و کامپوزیت این نما جایگزین دیوارهای خارجی نمیشود بلکه به عنوان جداری ثانویه در بیرون ساختمان قرار میگیرد.
فرق این دو نما در ظاهر چندان نیست اما در باطن کار است که میتوان یکی را استاندارد پذیر و دیگری را بسیار نامناسب در قبول استانداردهای حال حاضر صنعت ساختمان دانست. البته حالت اول که در آن دیوار خارج حذف میشود در پارهای موارد از دیوارهای بسیار سطحی و نازک برای جدا سازیهای استفاده میکند اما در بیشتر مواقع برای به دست آوردن نماهای باز یا پانوراما عملا از دیوار خارجی در این نما استفاده نمیشود.
سازگارترین نمای ساختمان با پنجره یو پی وی سی
اما سازگاری پنجره یو پی وی سی با این نما ها چگونه است. در حالتی که نمای شیشه کامپوزیت به صورت یک پوسته خارجی روی ساختمان قرار میگیرد. دیوارهای کامل خارجی دارید. این دیوارها انواع پنجرههای معمول در خود جای میدهد که البته با نصب پنجره یو پی وی سی یکی از بهترین انتخابهای خود را انجام دادهاید. نمای خارجی شما چون از شیشه و کامپوزیت ساخته شده است، خود در برابر آفتاب و باد و باران سدی مناسب است. از این پنجرههای شیشهای که اغلب با قاب آلومینیومی ساخته میشوند که بگذریم به پنجره یو پی وی سی میرسیم. سدی کامل و بسیار قوی دربرابر سرما، گرما و سر و صدا.
شما در این حالت عملا از دو سد حفاظتی در برابر عوامل محیطی استفاده میکنید. البته نماهای شیشهای چندان پنجرههای نفوذ ناپذیری در برابر عوامل محیطی نیستند اما باز وجودشان میتواند مفید باشد.
اما نکته بسیار مهم در ساخت این دسته از نماهای شیشهای ساختمان آن است که پنجره یو پی وی سی در آنها به راحتی هرچه تمام جای میگیرد. در بسیاری از ساختمانها این نیاز را داریم که پنجره یو پی وی سی را با نمای خارجی هماهنگ کنیم که خود میتواند هزینه زا باشد. اما در این دسته از نما به خاطر نمای شیشه کامپوزیت جداگانه که در برابر پنجره ها قرار میگیرد شما دیگر مشکل دیده شدن پنجرهها از بیرون را ندارید.
ناسازگارترین نمای ساختمانی با پنجره دو جداره یو پی وی سی
اما در میان انواع نماهای شیشهای آن دسته که نمای شیشه و کامپوزیت جایگزین دیوارهای بیرونی میشود و پنجرههای ساختمان عملا عضوی از نماست ما با بدترین گزینه برای کار کردن پنجرههای یو پی وی سی رو به رو هستیم.
پنجره شما برای آن که کاملا عایق حرارتی ساختمان شود باید روی چارچوبی نسبتا ضخیمی از دیوار یا قاب پنجره قدیمی شما سوار شود. اما این دسته از نماها عملا هیچ چارچوبی برای جای دادن پنجره یو پی وی سی ندارند. تقریبا این دسته از ساختمانها
توانایی نصب پنجرههای یو پی وی سی را ندارند. اگر هم پنجره ای از این دست برای آنها نصب شود عملا پنجره یو پی وی سی چندان با کیفیتی نیست.
نکته آخری که برای این دسته از نماها باید بگوییم این است که، این دسته از نما در به دست آوردن سند پایان کار شهرداری بسیار با مشکل روبه رو میشوند. در بسیاری از موارد مقاطع کار ساخت، نمای شیشهای جایگزین دیوارهای خارجی را به این دلیل به شما پیشنهاد میکند تا خرج ساخت پایین بیاید. اما باید توجه داشته باشید که استفاده از پنجرههای دوجداره به خصوص جنس یو پی وی سی از واجبات دریافت سند پایان کار است. پس اگر در هنگام ساخت مقاطع کار به این سمت و سو حرکت کرد که نمای شیشه کامپوزیت را جایگزین دیوارهای خارجی کند حتما جلو آن را بگیرید.